Formagyakorlatok

 A formagyakorlatok megismerése, talán a legegyszerűbb módja első ismerkedésünknek a taichival, hiszen a Tao Te King, Ji King tanulmányozása, a helyes légzés megtanulása, a taoista meditációk is mind, mind taichi.

 

A taichi valójában az ember legegyszerűbb természete, amihez a formagyakorlatok mozdulatai, azok elsajátítása a legjobb kezdeti segítség.

A formák segítenek a kintről befelé fordulásban, a közepünk megtalálásában, mozgáskoordinációnk fejlesztésében, izmaink lazításában és megerősítésében. Többféle stílus ismert, de talán a két legismertebb a Yang és Chen stílusok. Híres kínai családok neveiről kapták elnevezésüket, és sokáig titkos tanítások voltak.

A legismertebb forma a Yang 24-es, amit alap-taichinak is hívnak. Ennek elsajátítása a kínaiak szerint kb. egy év. Természetesen ezután a többi  forma megismerése is sokkal könnyebb. A gyakorlatokat az állatok mozgásának tanulmányozásával fejleszették ki és olyan képi elnevezéseket adnak minden mozdulatnak, amivel könnyebben tudjuk elképzelni és kivitelezni azokat.

Ha így is tanulmányozzuk őket, az segít minket a tökéletesebb kivitelezésben.

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek! :)

 

 

Belépés